امیرالمومنین اسوه‌ی وحدت (بخش چهل و یکم) :: کیمیا

کیمیا

دغدغه‌هایی از جنس دین، فرهنگ، ادبیات و شاید هم کمی علم

کیمیا؛ دغدغه‌هایی از جنس دین، فرهنگ، ادبیات و شاید هم کم علم

کیمیا

دغدغه‌هایی از جنس دین، فرهنگ، ادبیات و شاید هم کمی علم

تاریخ امروز
کیمیا

سلام
۱. کیمیا -از سال ۱۳۸۴ تا حالا- دیگر تبدیل به مرجعی شده برای تمام کارهایی که در دنیای مجازی و بعضا غیرمجازی انجام می‌دهم که خیلی هم زیاد است. امیدوارم روز به روز بیشتر شود به همراه برکت.
۲. اگر دنبال چیز خاصی آمده‌اید، از قسمت موضوعات استفاده کنید؛ ضمنا از کلمات کلیدی یا همان تگ‌ها هم غافل نشوید. برای دسترسی به نام شاعران و دسته‌بندی اشعار آیینی از منوی بالای صفحه استفاده کنید.
۳. وجود شعر از شاعران مختلف در کیمیا -چه آیینی و چه غیر آن- لزوما به معنای تایید محتوا یا -احتمالا- گرایش فکری خاص شاعر نیست. اینجا در واقع دفتر شعر من است. سعی می‌کنم هر شعری که می‌خوانم را در آن ثبت کنم. در واقع این‌ها انتخاب‌های بنده نیست، فقط اشعاری است که می‌خوانم. سعیم بر این است که حتی‌المقدور شعرهایی که شاعرش ناشناس است را ثبت نکنم.
۴. اگر علاقه دارید شعرتان در کیمیا ثبت شود، بنده با افتخار در خدمتم؛ اثرتان را یا یک قطعه عکس از خودتان -جسارتا با حفظ شئونات- در اندازه‌ی ۶۶۰ در ۳۳۰ پیکسل به ایمیل kimia514@gmail.com یا آی‌دی تلگرامی @naser_doustali ارسال کنید.
فعلا همین
یاعلی

حمایت می‌کنیم
دنبال چی می‌گردید؟
پیگیر کیمیا باشید
بخش‌های ویژه
نیت کنید و هم بزنید
به کیمیا چه امتیازی می‌دهید؟
آخرین نظرات
  • ۱۷ شهریور ۰۳، ۱۷:۴۶ - آلاء ..
    🙏
کپی‌رایت

امیرالمومنین اسوه‌ی وحدت (بخش چهل و یکم) امیرالمومنین اسوه‌ی وحدت (بخش چهل و یکم)

پنجشنبه, ۱۴ مهر ۱۳۸۴، ۰۲:۴۴ ق.ظ

نتیجهی جنگ

براى خواننده به دست‌آوردن نتایج زیر زیاد مشکل نیست:

(۱) جنگ احد از بزرگ‌ترین جنگ‌هاى سرنوشت‌‏ساز در تاریخ مسلمانان بود. براستى که این جنگ براى اسلام جنگ مرگ و زندگى بوده است. نزدیک بود این جنگ به نابودى اسلام منجر شود.

(۲) در حقیقت آن کسى که در آغاز جنگ طلایه داران را از پاى در آورد، اثر مهمى در بالا بردن روحیه مسلمانان و در هم شکستن اعصاب مشرکان داشت، على‌رغم این که آنان چهار برابر مسلمانان بودند. زیرا در آن زمان، پرچمداران در جنگها از نظر جنگجویان سران لشکر به حساب مى‏‌آمدند. به خاک افتادن فرماندهى لشکر تاثیر شگرفى روى لشکر مى‏‌گذاشت. تاریخ متذکر است که ابوسفیان به پسران عبدالدار گفت:

«اى فرزندان عبدالدار! ما مى‏‌دانیم که شما به پرچمدارى از ما شایسته‏‌ترید (زیرا که سنت مکیان اقتضا مى‏‌کرد که یکى از فرزندان عبدالدار حامل پرچم باشد). و ما روز بدر از ناحیه پرچمدارى شکست‏ خوردیم، و پیروزى هر قومى از ناحیه پرچم خویش [پایدارى پرچمدار] است پس شما همچنان پرچمدار باشید و در حفظ آن بکوشید و یا آن را به ما واگذارید.» پسران عبدالدار بر آشفته شدند و گفتند: ما پرچمهایمان را زمین مى‏‌گذاریم؟ ابوسفیان گفت: پرچم دیگرى باید با پرچم شما باشد. آنان در جواب ابوسفیان گفتند: بلى آن پرچم را نیز مردى جز از فرزندان عبدالدار حمل نخواهد کرد، و جز آن هرگز امکان پذیر نیست(۱۰). اهل مکه در آغاز جنگ ده مرتبه پرچمشان را در حال سقوط دیدند و دلهایشان با سقوط آن، ده بار فرو ریخت و از آن جهت‏ خود را در مقابل نیرویى غالب دیدند. على کسى بود که حمله بر پرچمها را بتنهایى عهده‌‏دار بود، و یا سهم بزرگى در این تهاجم داشت و همان دلیل شکست‏ خوردن لشکر مکه در مرحله اول جنگ بود.

(۳) موقعى که در مرحله دوم مسلمانان به هزیمت رفتند، براى دفاع از پیامبر کسى جز على و سیزده تن از اصحاب پیامبر باقى نماند. و آنان همان نخستین کسانى بودند که به جانب پیامبر بازگشتند. البته روشن است که دفاع على در این لحظه‏‌هاى خطرناک چندین برابر افزونتر از دفاع ایشان بود.

البته پیامبر پس از هزیمت اصحابش هدف یورشهاى مشرکان قرار گرفت و هرگاه مى‏‌دید جمعى از لشکر دشمن قصد او را دارند به على مى‏‌گفت: بر آنان حمله کن! اگر على نبود، براى آن چهارده نفر دیگر این امکان نبود که از پیامبر در مقابل تمام ارتش بت‌‏پرست دفاع کنند. براى همین است که اگر گفتیم على در این جنگ سرنوشت‌‏ساز، افتخار بخش عمده دفاع از پیامبر و مقام رسالت را در مقابل نیروهایى که هیچ فرد دیگر توان مقابله با آنها را نداشت، کسب کرده است‏ سخنى به خطا نگفته‏‌ایم.

اگر جنگ بدر ارکان دولت اسلامى را استوار کرد بود، جنگ احد نزدیک بود این پایه‏‌ها را -اگر جمعى از قهرمانان و در راس آنان على نبودند- دستخوش نابودى کند.

مشرکان دیدند که جنگ احد به سود آنها خاتمه یافت و لشکر پیامبر (ص) هزیمت‏ یافت و مسلمانان در آن جنگ هفتاد کشته دادند که در میان آنها قهرمانى چون حمزه عموى پیامبر و شیر خدا بود. با همه اینها پیروزى آنان روشن نبود، چون هدف اصلى آنها محمد بود و محمد (ص) هنوز زنده بود، و خطر مهمى در مقابل ایشان به شمار مى‏‌رفت، بدانجهت آنان ناگزیر بودند تا به جنگ سرنوشت‌‏ساز دیگرى دست زنند، و دوباره با شرکت‏ خود در آن، هدفهایى را که در هیچ یک از جنگها تحقق نیافته بود، تحقق بخشند. البته جنگ احد در سال سوم هجرى بود و دو سال پس از این تاریخ جنگ سرنوشت‏‌ساز سومى در گرفت که در آن مشرکان بزرگترین نیروى ممکن را بسیج کردند تا هدفهاى نهایى‌‏شان را تحقق بخشند و آن جنگ خندق و یا جنگ احزاب بود.

 

پى‏‌نوشتها:

۱- کنز العمال ج ۱۵ ص ۱۲۶ شماره حدیث ۳۶۴ و در فضائل الخمسة از صحاح ستة مانند آن در ج ۲ ص ۲۱۷ منقول است.

۲- آل عمران ، آیه ۱۵۱-۱۵۲.    

۳- واقدى در کتاب مغازى (ابن ابى الحدید آن را در جلد سوم از شرح نهج البلاغة ص ۳۸۸ نقل کرده است).    

۴- یوم المهراس همان روز احد است جایى که برکه‏اى بنام مهراس وجود داشت. این حدیث را حاکم در مستدرک ج ۳ ص ۱۱۱ روایت کرده است.

۵- مستدرک ، جزء سوم ص ۲۶ تا ۲۸ - سیره ابن هشام ، جزء دوم ص ۷۸ حدیث زبیر.    

۶ و ۷- این احادیث در جزء سوم مستدرک ص ۲۶،۲۷،۲۸ است. و ابن هشام در جزء دوم از سیره خود ص ۷۸ حدیث زبیر را روایت کرده است.    

۸- شرح نهج البلاغه ابن ابى الحدید، ج ۳ ص ۳۷۲، آن مطلب را از ابى عمر و زاهد نحوى غلام ثعلب و از محمد بن حبیب در امالى خود نقل کرده است.    

۹- شرح نهج البلاغه، ج ۳، ص ۸۰ تا ۸۵.    

۱۰- سیره ابن هشام ج ۲ ص ۶۷ .

  • ناصر دوستعلی

امیرالمومنین

جنگ احد

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

هدایت به بالای صفحه