با توجه به هزاران سال عبادت شیطان آیا استحقاق نداشت که خداوند او را یارى کند؟ :: کیمیا

کیمیا

دغدغه‌هایی از جنس دین، فرهنگ، ادبیات و شاید هم کمی علم

کیمیا؛ دغدغه‌هایی از جنس دین، فرهنگ، ادبیات و شاید هم کم علم

کیمیا

دغدغه‌هایی از جنس دین، فرهنگ، ادبیات و شاید هم کمی علم

تاریخ امروز
کیمیا

سلام
۱. کیمیا -از سال ۱۳۸۴ تا حالا- دیگر تبدیل به مرجعی شده برای تمام کارهایی که در دنیای مجازی و بعضا غیرمجازی انجام می‌دهم که خیلی هم زیاد است. امیدوارم روز به روز بیشتر شود به همراه برکت.
۲. اگر دنبال چیز خاصی آمده‌اید، از قسمت موضوعات استفاده کنید؛ ضمنا از کلمات کلیدی یا همان تگ‌ها هم غافل نشوید. برای دسترسی به نام شاعران و دسته‌بندی اشعار آیینی از منوی بالای صفحه استفاده کنید.
۳. وجود شعر از شاعران مختلف در کیمیا -چه آیینی و چه غیر آن- لزوما به معنای تایید محتوا یا -احتمالا- گرایش فکری خاص شاعر نیست. اینجا در واقع دفتر شعر من است. سعی می‌کنم هر شعری که می‌خوانم را در آن ثبت کنم. در واقع این‌ها انتخاب‌های بنده نیست، فقط اشعاری است که می‌خوانم. سعیم بر این است که حتی‌المقدور شعرهایی که شاعرش ناشناس است را ثبت نکنم.
۴. اگر علاقه دارید شعرتان در کیمیا ثبت شود، بنده با افتخار در خدمتم؛ اثرتان را یا یک قطعه عکس از خودتان -جسارتا با حفظ شئونات- در اندازه‌ی ۶۶۰ در ۳۳۰ پیکسل به ایمیل kimia514@gmail.com یا آی‌دی تلگرامی @naser_doustali ارسال کنید.
فعلا همین
یاعلی

حمایت می‌کنیم
دنبال چی می‌گردید؟
پیگیر کیمیا باشید
بخش‌های ویژه
نیت کنید و هم بزنید
به کیمیا چه امتیازی می‌دهید؟
آخرین نظرات
کپی‌رایت

پرسش

با توجه به هزاران سال عبادت شیطان آیا استحقاق نداشت که خداوند او را یارى کند؟

 

پاسخ

با توجه به آیات قرآن نظیر آیه‌ی ۵۰ سوره‌ی کهف یا آیه‌ی ۳۱ سوره‌ی حجر به این نتیجه می‌رسیم که شیطان (ابلیس) از طایفه‌ی جن بوده و به خاطر کثرت عبادت در زمره‌ی ملائکه محسوب می‌شده است. داستان استکبار شیطان -که آزمون او بود- حدود هفت مورد در قرآن آمده و بسیار آموزنده است. این داستان چند بخش مشخص دارد:

- امر الهى به سجده براى آدم(ع).

- امتیازات ویژه‌ی آدم که بر اساس آن‌ها، خداوند فرمان سجده براى او را صادر کرد.

- مقابله‌ی ابلیس و آباء او از سجده.

- پاسخ وى در بیان علت این استکبار:

«من کسى نیستم که براى بشرى که او را از گِل خشکیده‌اى که از گل بدبویى گرفته شده است آفریده‌اى سجده کنم.»[۱]

و یا در تعبیرى دیگر که می‌گوید: «من از او بهترم. مرا از آتش و او را از خاک آفریده‌اى.»[۲]

این آزمون بزرگى بود و او با آن همه عبادت که به تعبیر امام على(ع): شش هزار سال عبادت کرد که معلوم نیست به شمار سال‌هاى دنیایى است یا اخروى (که هر روز آن خود هزار سال است).[۳]

پس از این آزمایش چنان پست و مطرود شد که به او خطاب شد: «برو بیرون، تو رانده شده‌اى»،[۴] «تا روز رستاخیز بر تو لعنت باد».[۵] از این‌جاست که ما باید مراقب خویشتن باشیم. نپنداریم اگر خداوند توفیقى عطا فرموده و ما چند روزى در راه درستى گام برداشتیم، تا پایان چنان خواهیم ماند. جهان عرصه‌ی دگرگونی‌هاست. آدمى تا زنده است. و بر راستاى باریک روزگار می‌گذرد، احتمال سقوط دارد. و لذا همواره باید از درگاه ربوبى عاقبت خیر را درخواست نماییم.

قسمت دیگر عکس‌العمل شیطان پس از راندگى است. هنگامى که دریافت مسئله جدى است و از آن مقام والایى که داشته به خاطر سجده‌نکردن به حضرت آدم ساقط گشته است، دشمنى شگرفى نسبت به آدم پیدا کرد و گفت: «[خدایا] اگر مرا تا رستاخیز واگذارى. فرزندان او [آدم] را زیر فرمان خواهم آورد مگر تعداد کمى را [که نتوانم].»[۶]

و در سوره‌ی ص، آیه‌ی ۸۲ این چنین آمده است: «و سوگند به قدرت تو که همگى را گمراه خواهم کرد.»[۷]

حال با بیان این مقدمه روشن می‌شود که اولاً: شیطان از طایفه‌ی جن است. و آن‌ها نیز هم‌چون انسان‌ها مکلف‌اند: «پس سجده کردند جز ابلیس که از جن بود».[۸] «ما جن و انس را نیافریدیم مگر براى آن‌که [خدا را] عبادت کنند.»[۹]

جن و از جمله شیطان موجودى است مختار و انتخاب‌گر و بر سر دو راهى قرار می‌گیرد و باید یکى را انتخاب کند. اگر حق را پذیرفت به پاداش نیک می‌رسد و اگر باطل را انتخاب نمود عقاب می‌گردد. و آیه‌ی ۵۶ سوره‌ی ذاریات که ذکر شد دلالت دارد که جن و انس در تکلیف به عبادت شریک هستند. و نیز قرآن کریم از قول خود جن نقل می‌فرماید که آنان دو دسته‌اند و خوب و بد دارند: «و این‌که از ما [گروهى] شایستگانند و گروهى جز آن، ما دسته‌هاى گوناگونیم.»[۱۰]

ثانیاً: بزرگ‌ترین لطف و عنایت در باب ابلیس این بود که در درجه‌ی اول توفیق عبادت حضرت حق را یافته بود و در درجه‌ی بعد به علت کثرت عبادت در زمره‌ی فرشتگان به حساب می‌آمد و آن قدر این قرب به ساحت عالم ملایک زیاد بود که قرآن کریم ابلیس را در ماجراى سجده به آدم از مجموعه فرشتگان (مستثنى منه) استثناء می‌نماید: «همه‌ی فرشتگان جمیعاً سجده کردند به جز ابلیس».[۱۱] و بزرگ‌ترین استحقاق یارى درباره‌ی شیطان (ابلیس) همان هم‌نشینى با فرشتگان و درک صفا و پاکى و طهارت آن‌ها بود. و یکى از قوانین نظام هستى این است که هر چه معرفت بیشتر و درجه‌ی مکلف راقی‌تر باشد، در صورت بروز خطا و اشتباه، شدت عقاب افزون‌تر است!

از این‌رو بعد از اتمام حجت (بندگى و هم‌نشینى با ملایک) درباره‌ی شیطان و استکبار وى در مورد سجده به آدم خطاب‌هاى شدید حضرت حق نشان از شدت عقوبت و سقوط درجه‌ی شیطان دارد.

 

پی‌نوشت‌ها:

[۱]. ‏حجر، ۳۳.

[۲]. اعراف، ۱۲.

[۳]. نهج البلاغه، محقق: صبحى صالح، خطبه قاصعه، ص ۲۸۷.

[۴]. حجر، ۳۴.

[۵]. حجر، ۳۵.

[۶]. اسراء، ۶۲.

[۷]. مصباح یزدى، محمد تقى، معارف قرآن، بخش دوم، ص ۲۹۹، مؤسسه در راه حق.

[۸]. کهف، ۵۰.

[۹]. ذاریات، ۵۶.

[۱۰]. جن، ۱۱.

[۱۱]. حجر، ۳۱.

از سایت اسلام‌کوئست

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

هدایت به بالای صفحه