پرسمان حقوقی(۱۷): مراحل انحصار وراثت توسط وراث
بسمه تعالی
سلام
سوال :
مراحل انحصار وراثت توسط وراث چیست؟
پاسخ :
ورّاث یک متوفی جهت هرگونه تصرف در ارثیهای که از متوفی به آنها رسیده است، لازم است که سهم الارث خود را مشخص کنند؛ که جهت تقسیم قانونی ارث به جای مانده از متوفی، لازم است که ورّاث به دریافت گواهی انحصار وراثت اقدام کنند.
برای دریافت گواهی انحصار وراثت کافی است یک نفر از وراث به عنوان نماینده کلیه وراث اقدام کند.
۱- وراث باید لیست کلیه اموال منقول۱ و غیرمنقول۲ متوفی را به ادارهی مالیاتی حوزه محل اقامت متوفی تسلیم کنند و پس از پرداخت مالیات بر ارث، رسید آن را برای دریافت گواهی انحصار وراثت تسلیم دادگاه نمایند.
۲- استشهادیه: برگهای است که در آن اسامی تمامی وراث و آدرس آنها نوشته میشود و سپس دو نفر شاهد، که هم متوفی را میشناسند و هم وراث را، امضاء محضری میکنند.
۳- یکی از ورثه باید به شورای حل اختلاف محل اقامت متوفی مراجعه کرده، فرم مخصوصی که در آن اطلاعات کلیه وراث مشخص میشود را دریافت و آن را تکمیل نماید، پس از آن باید مدارکی مانند؛ گواهی فوت(که از ثبت احوال محل اقامت متوفی اخذ میشود) و شناسنامهی متوفی، شناسنامه و کپی برابر اصل کلیه وراث، سند ازدواج متوفی (در صورت تأهل)، اظهارنامهی مالیاتی(شماره ۱) و استشهادیه را به همراه فرم تکمیل شده، تسلیم دادگاه نماید.
۴- پس از ارائه مدارک لازم به دادگاه، با هزینه وراث، طی یک نوبت آگهی تقسیم ارث متوفی در روزنامههای کثیرالانتشار منتشر میگردد تا احیانا اگر فردی از وراث یا طلبکاران متوفی اطلاع ندارد، مطّلع گردد. لذا در صورت عدم وجود اعتراض به آگهی، دادگاه مراحل صدور گواهی انحصار وراثت را طی خواهد کرد.
۵- دادگاه با بررسی مدارک ارائه شده و دقت در صحّت مندرجات آن، به صدور گواهی انحصار وراثت اقدام مینماید که بر اساس آن، ورثه و اشخاص ذینفع که میتوانند حتی طلبکاران باشند، قادر خواهند بود اموال و مطالبات متوفی را از اشخاص متصرف مطالبه کنند.
نکته: پرداخت بدهیهای متوفی بر عهدهی وراث او میباشد، و ابتدا باید دیون وی پرداخت شود؛ و همچنین هزینههای کفن و دفن و سوگواری متوفی نیز باید از مقدار ارث کسر گردد و در آخر هرآنچه از ارث متوفی باقی میماند، میان وراث باید به صورت قانونی تقسیم گردد.
واژگان حقوقی:
۱- اموال منقول: اموالی هستند که نقل آنها از محلی به محل دیگر ممکن باشد بدون اینکه به خود آن یا به محل آن خرابی وارد آید. مثل: خودرو
۲- اموال غیر منقول: مالی است که نقل آنها از محلی به محل دیگر ممکن نباشد. مثل: زمین (البته برخی از اموال نیز هستند که خود منقولاند، اما بخاطر اینکه اختصاص به مال غیرمنقول دارند در حکم غیر منقولاند؛ مانند: اسباب و ادوات زراعت مثل: گاو، تراکتور، داس و ...)