چرا قرآن گوشت خوک را حرام شمرده است ؟
چهارشنبه, ۱۶ ارديبهشت ۱۳۸۸، ۰۲:۴۵ ب.ظ
سلام !
ثبت این موضوع چندان به آنفولانزای خوکی شایع و غیر شایع در جهان مربوط نیست ؛ چرا که ظاهرا آنفولانزای خوکی بیشتر از اینکه خوکی باشد سیاسی است ؛ الله اعلم . مطلبی بود که توجه کیمیا رو به خودش جلب کرد ، گو اینکه بعد از مطالعه ، چندان قوی به نظر نرسید ، اما به هر حال قطعا برای عده ای مفید فایده خواهد بود . این نوشته را بی کم کاست و تغییر ، از منبعی که در انتها ذکر و لینک شده نقلش می کنم . موفق باشین .
یاعلی
قرآن کریم ، انواع غذاها را که برای جسم و روح انسان مفید بوده و ذائقه ی او را نیز ارضاء کرده حلال شمرده است ، و از طرفی انسان را از خوردن غذاهای مضر و پلید نهی میکند .
ممنوعیت از غذاهای غیر بهداشتی و تنفرآمیز یکی از خدمات دین الهی به بشریت است ، زیرا در شرایطی که میکروب کشف نشده بود و اثرات غذاهای پلید در بوجود آوردن بیماری ها روشن نبود ، آنها را ممنوع اعلام کرده و این خدمت بزرگی در جهت سلامتی انسان ها میباشد .
یکی از حیوان هایی که مصرف گوشت آن در فهرست غذاهای حرام قرار گرفته است گوشت خوک میباشد که در قرآن از آن به « لحم خنزیر » یاد شده است :
« إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَیْکُمُ الْمَیْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزِیرِ وَ... » ؛خدا ، تنها ( خوردن ) مردار و خون و گوشت خوک و آنچه را که به هنگام سربریدن نام غیرخدا بر آن بانگ زده شده حرام کرده است .
که مضمون این آیه ، در چهار سوره ی قرآن آمده است و علت تاکید قرآن بر این مطلب ، همان اهمیت موضوع و خطرات جسمی و روحی مصرف گوشت خوک و نیز آلودگی جامعهی بشری به آن است که هنوز در برخی کشورهای جهان به ویژه اروپا و آمریکا گوشت خوک جزء غذاهای رسمی آنها قرار دارد .
حال می خواهیم به حکمت حرام شمردن گوشت خوک بپردازیم :
برخی صاحب نظران در مورد حرمت گوشت خوک به برخی از حکمت های قرآن اشاره کردهاند که بعضی از آن موارد را در اینجا میآوریم و برای آگاهی بیشتر از این موضوع منابعی را جهت مطالعه معرفی میکنیم :
در مورد فلسفه ی حرمت گوشت خوک از دو جهت میتوان سخن گفت :
الف . تأثیرات روحی و روانی گوشت خوک
خوک حتی نزد اروپائیان که از گوشت آن میخورند سمبل بی غیرتی است و حیوانی کثیف است . خوک در امور جنسی فوق العاده بیتفاوت و لا أبالی است و علاوه بر تأثیر غذا در روحیات که از نظر علمی ثابت شده است ، تاثیر این غذا در خصوص لاأبالی گری در مسائل جنسی مشهود است .
یکی از نویسندگان می نویسد : خوک غیرت ناموسی ندارد و جفت خود را در معرض خوک های نر دیگر قرار میدهد و حتی از این کار لذت هم میبرد ، که این صفات در گوشتش هم تاثیراتی دارد از این جهت اشخاصی که از آن تغذیه میکند همان صفات و اخلاق رذیله را پیدا میکنند .
ب . ضرر های بهداشتی و بیماری هایی که توسط خوک به انسان منتقل میشود .
برخی بیماری ها هستند که از جمله عوامل ابتلای به آن ها گوشت خوک است و استفاده از گوشت خوک در ایجاد آنها موثر است :
1- اسهال خونی
2- یرقان عفونی
3- انتامیب هیستولتیک ، که انسان را به اسهال آمیبی مبتلا مینماید ؛
4- بیماری شبه باد سرخ که در انسان به صورت لکههای سرخ و دردناک توأم با سوزش شدید روی دست ها ظاهر میشود ؛
5 - تصلب شرایین ـ درد های مفصلی و مسمومیت ها و علت آن میزان زیاد چربی و اسیداوریک موجود در گوشت خوک میباشد .
6- خوک از خوردن چیزهای پلید حتی مدفوع خودش باکی ندارد ، لذا معده اش لانه ی اقسام میکروب هاست که به گوشت و خون و شیرش هم سرایت میکند .
اما برخی بیماری ها تنها علت آن ، خوردن گوشت خوک است از جمله :
1- « کرم کدوی خوک » که در عضلات و مغز خوک یافت میشود که انسان را دچار نارسائی هایی در دستگاه گوارش میکند .
2- « تری شینوز » این نیز کرم دیگری است که باعث خراشیدن و التهاب جداره امعاء و پیدایش جوش ها و دمل های پراکنده در تمام بدن و درد شدید عضلانی و سختی تنفس و ناتوانی در سخن گفتن و جویدن غذا و ... میشود که تا به حال درمانی برایش پیدا نشده است .
3 - استفاده از گوشت خوک ، به علت ثقیل الهضم بودن معده را به زحمت می اندازد .
ناگفته نماند که در کشور های اسلامی در اثر مبارزه ی جدی اسلام ، گوشت این حیوان مصرف نمیشود و لذا پیامد های آن نیز کمتر به چشم میآید ، اما در کشورهای غربی اروپا ، آمریکا این ممنوعیت اعمال نمیشود ولی با این حال بسیاری از مردم از مصرف آن دوری میگزینند ؛ حتی در برخی از کشورها مثل برخی قسمت های روسیه در اثر شیوع بیماری های مربوط به گوشت خوک ( کرم ترکین یا ترشین ) مصرف گوشت آن را ممنوع اعلام کرده اند و همچنین بیماری کرم کدوی خوک به صورت گسترده در جهان منتشر شده و در کشورهای اسلامی که گوشت خوک مصرف نمیکنند به ندرت دیده میشود .
نتیجه :
حکمت تحریم گوشت خوک را میتوان پیشگیری از زیان مترتب بر گوشت خوک شمرد . ولی این ضرر های بهداشتی و اخلاقی فقط میتواند به عنوان فلسفه و حکمت این حکم مطرح شود ـ نه علت انحصاری آن ـ و هنوز باید منتظر کشفیات جدید علمی در این باره باشیم . پس حرام ها و حلال های خداوند دارای مصلحت ها و حکمت هایی است که با پیشرفت علوم بدان ها بیشتر پی می بریم . به عبارت دیگر قرآن به برخی نکات اشاره میکند که علوم پزشکی و عقل آدمیان در صدر اسلام آنها را کشف نکرده بود که نمونه ی آن همین تحریم گوشت خوک است که به برخی از مضرات و حکمت های آن اشاره شد .
منابع جهت مطالعه بیشتر:
- تفاسیر قرآن ذیل آیه های یاد شده از جمله نمونه ، ج 1 ، ص 586 .
- پژوهشی در اعجاز علمی قرآن ، دکتر محمد علی رضایی اصفهانی .
- طب در قرآن ، دکتر عبد الحمید دیاب و دکتر احمد قرقوز .
- اسلام پزشک بیدارو ، احمد امین شیرازی .
- آموزه های تندرستی در قرآن ، حسن رضا رضایی .
- بقره / 173 ، مائده / 3 ، انعام / 145 ، نحل / 115 .
- تفسیر نمونه ، ج 1 ، ص 586 .
- فلسفة احکام ، احمد اهتمام ، ص 162 ، به نقل از پژوهشی در اعجاز علمی قرآن ، دکتر محمد علی رضایی اصفهانی ، ص 321 ، ج 2 .
- طب در قرآن ، دکتر عبد الحمید دیاب و دکتر قرقوز ، ص 146 ـ 147 .
- فلسفة احکام ، ص 161 ـ 162 .
منبع